O nama

Kulturno-turistički centar „Stefan Nemanja“ u Lapovu, sagrađen je pedesetih godina prošlog veka i dograđivan je i adaptiran u više navrata čime je postao kulturni centar svih starosnih struktura u Lapovu i šire. Bogat društveni život obogaćen muzičkim, pozorišnim i svekolikim kulturnim dešavanjima liceje Centra, koji iz dana u dan prerasta u višenamenski centar za sve njegove posetioce.Lapovo je grad koji je živeo i danas živi od železnice.

Zato je odlukom Skupštine Opštine Lapovo proglašeno za „Grad muzej železnice “. U tu svrhu je Centar postao strateški važan centar za razvoj turizma i promociju svih kulturnih dešavanja u Lapovu, Šumadiji i Srbiji takođe. Centar poseduje bioskopsku salu sa 250 mesta za sedenje sa grejanjem i bioskopskim stereo sistemom „Dolby“, galerijski prostor opremljen „Brilux“ rasvetom, kao i učionički prostor za izvodjenje edukacije stranih jezika i informatičkih nauka.
Pod okriljem Kulturnog centra deluju Likovni klub „Svetlost“, zatim, Udruženje žena “Moravske šarenice“i „ Art dens“ plesni klub. Mnoštvo je izložbi, kako samostalnih, tako i zajedničkih održanih u Lapovu i drugim gradovima širom Srbije. U 2007-oj godini Kulturno-turistički centar postao je domaćin Prve međunarodne izložbe umetnika železničara pod nazivom „ Duž pruge „ ove godine Druga međunarodna izložba umetnika sa železnice pod nazivom „ Grad muzej železnice Lapovo“ i planovi su i želje da ona preraste u tradicionalnu izložbu. Ovakva manifestacija je u sklopu turističkih ponuda u sklopu programa razvoja turizma u Opštini Lapovo.

Kulturno-turistički centar „Stefan Nemanja“ u Lapovu deluje u dva sektora: sektor kulture i sektor turizma.